Акценти на програмата

Рейкявик

Рейкявик е най-северната столица в света. Въпреки факта, че далеч не е толкова голям, колкото много други столици, града кипи от живот. Има много разнообразна културна сцена. Тук всеки може да намери нещо за себе си- от уникални музеи и атракции  до множество кафенета и ресторанти, които предлагат храна на световно ниво. Градът е пъстър и хората приветливи. Преведено на български език Рейкявик означава „Пушещ бряг”,  име дадено заради множеството горещите извори в района, което ще ви подскаже че целият град е един спа център на открито.

Какво може да правите в Рейкявик: Наблюдение на китове; Концерти; Художествени галерии; Музеи; Ресторанти и барове; Разглеждане на забележителности и не на последно място да се потопите в местните плувни басейни.

Снайфелснес

Снайфелснес е може би най-магичният полуостров на Исландия. Тук, ще се насладим на зашеметяваща гледка от лавови полета златисти плажове, невероятни клисури и водопади. Забележителността на полуостров Снайфелснес е ледникът Snæfellsjökull, който е спящ стратовулкан, висок 1446 m с 200 m дълбок кратер. Има много интересни истории, свързани с ледника и се смята, че е мястото за среща на извънземни. Някои хора вярват, че това е една от седемте чакри (енергийни центъра) на света. Така или ийначе мястото е силно енергийно и по-чувствителните натури могат да усетят различни физически неразположения.

 

Златният кръг

Изключително популярен, Златният кръг ,ще ни отведе до няколко от най-посещаваните забележителности на острова. Ще посетим грандиозния район на Geysir, и ще се доближим до един от най-големите и мощни водопади на Исландия- Gullfoss. Ще открием къде се срещат северноамериканската и евразийската тектонски плочи в националния парк Þingvellir.

 

 

Ледената лагуна

Йокулсарлон е едно от естествените бижута в короната на Исландия. Хиляди хора са привлечени през цялата година, за да наблюдават свободно течащите айсберги, да изследват лагуната с лодка или да снимат тюлените. Лагуната се свързва с океана и се състои от морска и сладка вода. Това създава и нейния уникален цвят. Тюлените могат да се видят в Йокулсарлон целогодишно. Айсбергите, които се откъсват от ледника и падат в лагуната, бавно се топят и се отклоняват към морето, където северноатлантическите вълни ги полират, преди да бъдат изхвърлени на брега на черния като смола плаж. В резултат на това този черен участък от пясък винаги е покрит с полупрозрачни ледени скулптури, които блестят на слънце, подобно на диаманти. Ето защо Breidamerkursandur е наречен Diamond Beach. Ватнайокул и околността му, включително Йокулсарлон, съставляват най-големия национален парк в Исландия и втория по големина национален парк в Европа.

 

Синята лагуна

Синята лагуна води началото си като басейн с отпадни води от геотермалната централа. По-късно става ясно, че водата е изключително благоприятна за кожни състояния ,като псориазис, екзема и др. Новините бързо се разпространяват и през 1987 г. първите плувни съоръжения са официално отворени. Оттогава съоръжението се разраства, от открит басейн без околни сгради до луксозен спа център и изследователски център. Днес се смята, че Синята лагуна има такива забележителни регенеративни качества, тъй като водата е богата на силициев диоксид и сяра. Синята лагуна се счита за едно от най-приятните и романтични места в страната. Заобиколен е от множество фантастични вулканични пейзажи, а самата вода е непрозрачна и ярко синя. Издигащите се стълбове пара само допринасят за фантастичната атмосфера на спа центъра.

Програма по дни:

13.05 Ден 1: Пристигане и настаняване в хотел в Рейкявик.

Sofia – Reykjavik on Fri, 13 May 22

Departure time 18:35 Arrival time 19:55

Arrival airport Frankfurt/Main International Airport (FRA)    LH1431

Departure time 21:50 Departure airport Frankfurt/Main International Airport (FRA)

Arrival time 23:30 Arrival airport Reykjavik – Keflavik International (KEF)

14.05 Ден 2: Рейкявик. Обиколка и свободно време. Посещение на САГА музея. Вечерта церемония по посрещане. Време за запознаване с Исландската култура, традиции и магическо наследство.

15.05 Ден 3: Снайфелснес – магическия полуостров Снайфелснес , ще ни омаьоса с приказни лавови форми, плажове и пещери. Първата ни спирка е ждрелото Rauðfeldsgjá – изключително красиво място, което е свързано с трагична семейна история ,описана в сагите. Следващата ни спирка е пещерата Vatnshellir. Това е и най-достъпната пещера в Исландия. Пещерата представлява 200-метрова лавна тръба. Пещерната система достига 35 метра под повърхността. Днес спирката ни за обяд, ще бъде в Хелнар. Хелнар е било рибарско селище, датиращо от 1560 г. , но нашата спирка , ще е едно малко кафе в един малък залив, който няма начин да не ви накара да затаите дъх. Красивите скални образувания долу до морето и стърчаща скала са като оживели от приказка. След кратка почивка се отправяме към един от най-интересните плажове на Исландия. Целият плаж е направен от малки черни гладки камъчета, наречени перлите на Djúpalón. Тук нашата исландска водачка, ще направи няколко церемонии за нас и ще ни разкаже за скритите хора и силата на камъните. Последната ни спирка днес, ще бъде Sönghellir – Пеещата пещера, която е позната с изключителната си акустиката. Нощувка в Рейкявик.

ТРИ НОЩУВКИ В РЕЙКЯВИК

16.05 Ден 4: Златен Кръг. Пътят на Златния кръг, ще ни отведе първо в историята на Исландия. В националния парк Thingvellir, където е създаден най-старият парламент в света и където ,ще имаме възможност да видим големият разлом, създавайки прекрасен пейзаж от стръмни скали и широки полета, които се простират до Thingvallavatn, най-голямото естествено езеро в Исландия.След това се отправяме към един от най-мощните и красиви водопади – Gullfoss. Ще се разходим  сред бълбукащи геотермални дупки и гейзерите на Geysir Geothermal Area, която се намира в долината Хаукадалур. Ще спрем да се полюбуваме на изгасналия отдавна кратер Керид. Нощувка в хотел в района.

НОЩУВКА НЯКЪДЕ НА ЮГ

17.05 Ден 5: Ледена Лагуна- Днес нашата дестинация е Ледената лагуна. Jökulsárlón е ледникова лагуна, граничеща с националния парк Vatnajökull в югоизточна Исландия. Неподвижните сини води са осеяни с айсберги от околния ледник Breiðamerkurjökull, част от по-големия ледник Vatnajökull. Ледниковата лагуна се влива през кратък воден път в Атлантическия океан, оставяйки парчета лед върху черен пясъчен плаж. През зимата пълната с риба лагуна е домакин на стотици тюлени. Ще спрем за малко в една доста интересна пещера, наречена пещерата на Йода, за кратка рефлексия. Ако имаме време може да се качим и до един водопад, чийто води се стичат от черни базалтови колони.

Нощувка в Нупар. 

18.05 Ден 6: Южна Исландия и Синята лагуна. Нашият последен ден, ще бъде не по малко интересен  и днес ,ще имаме няколко спирки- водопадите Скогарфос и Селяландсфос, Черният плаж и, ще завършим деня ,като се потопим в млечно-сините води на Синята лагуна. По-късно вечерта се отправяме към летището ,където ни предстои полет обратно за България.

19.05 Ден 7: Reykjavik – Sofia on Thu, 19 May 22 Departure time 00:25 Departure airport Reykjavik – Keflavik International (KEF) Arrival time 05:55

Arrival airport Frankfurt/Main International Airport (FRA)   LH869

Departure time 08:00 Departure airport Frankfurt/Main International Airport (FRA)

Arrival time 11:10 Arrival airport Sofia (SOF)